OM CSR
.

Det finns ett ökat tryck på företagen att respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandarder oavsett var i världen de verkar. Man talar om att företagen har ett ansvar för samhällsutvecklingen, Corporate Social Responsibility, förkortat CSR.
CSR innebär att företag, på eget initiativ, aktivt engagerar sig i samhällsutvecklingen. Ett aktivt CSR-arbete stärker företagets relationer med såväl anställda som kunder och ägare – och dessutom tillväxten och lönsamheten.
Tankarna bakom CSR drogs igång i början av 2000-talet. Ett exempel var den stora Skandiaskandalen, där ledningen utnyttjade företaget genom omoteverat stora lönebonusar åt sig själva. En annan drivkraft var när medier hittade och började lyfta fram hur dåliga arbetsförhållanden personal hade i länder där stora märken såsom Nike och Adidas hade sina produktioner, samt att det förekom barnarbetare i Pakistan, där 75 % av alla fotbollar tillverkades. Detta ledde till att ett av de första CSR-projekten skapades, kallat "The soccer-ball projekt". Detta var ett projekt i mål att minska barnarbete, och sedan dess har CSR vuxit sig stort över hela världen. (Lenger, Thorpert 2009, sid 4-5)
Det senaste året har dock inneburit ett paradigmskifte då företagen gått från att detta arbete är en positiv detalj till att det snarare kan betraktas som en nödvändighet och självklarhet. Detta för att kunna bedriva en verksamhet som svarar mot de krav och förväntningar som kommer från samhället och världen i stort. Ju fler som engagerar sig i samhällsutvecklingen, ju högre tryck blir det på de företag som inte gör det.
CSR handlar därför om mer än bara sponsring, det handlar snarare om att implementera och integrera dessa frågor i företagens verksamhet. Att arbeta med detta behöver dock inte vara så stort och invecklat som det kan tyckas. Det handlar istället om att hitta områden inom verksamheten där man kan arbeta och genomföra dessa frågor, för att både internt och externt kunna bidra till ett mer hållbart samhälle.
Den ökade lönsamheten beror på ökad konkurrenskraft från företaget. Ett projekt gynnar framförallt mindre etablerade småföretagare som vill ta ett steg in i marknaden. (CSR-guiden, 2014-05-30)
På så sätt kan CSR komma att betraktas som en strategisk resurs och utvecklingsfaktor som tillför värdeskapande för verksamheten.
Källor:
Lenger, Thorpert, 2009, Corporate Social Responsibility
- ett marknadsföringsverktyg?, Högskolan i Halmstad
CSR-Guidens websida, www.csrguiden.se, Sökord: Vad är CSR, 2014-05-30